Artikel 296 van 304

Vitals Vitamine B12 methyl 1000 mcg (100 zuigtabl.)

€ 16,95 (inclusief btw)

Beschrijving 

Vitamine B12 1000 mcg

Vitamine B12 1000 mcg van Vitals bestaat uit zuigtabletjes met de biologisch actieve vorm methylcobalamine. Dit is een van de vormen van vitamine B12 zoals het in de voeding voorkomt en door het lichaam gebruikt wordt. In veel andere vitamine B12-producten wordt gebruikgemaakt van cyanocobalamine, een synthetische vorm die zo niet in de natuur voorkomt. Hierbij is de cobalamine sterk gebonden aan cyanide, dat eerst losgekoppeld moet worden. Cyanide heeft verder geen functie in het lichaam en zal dus uitgescheiden moeten worden.

Voordelen van biologisch actief B12
Bij oxidatieve stress kan suppletie met een gereduceerde vorm van vitamine B12 (zoals methylcobalamine) voordelen hebben boven een geoxideerde vorm van vitamine B12 (zoals cyanocobalamine). Onderzoek suggereert ook dat een grotere verbetering van de vitamine B12-status optreedt na inname van biologisch actief B12 dan na inname van cyanocobalamine; meer B12 wordt opgeslagen in de lever en minder B12 verlaat het lichaam met de urine (langere halfwaardetijd). De biologische beschikbaarheid is dus groter. 

Opname van vitamine B12

Figuur 1: Opname van vitamine B12.

Opname van vitamine B12
De opname van vitamine B12 uit voeding is een complex proces (zie figuur 1). In de maag wordt vitamine B12 van voedingseiwitten losgekoppeld en tijdelijk gebonden aan transporteiwitten (ook wel R-eiwitten genoemd of transcobalamine I) die voorkomen in het speeksel en slijm afkomstig uit de slokdarm en maag. In het duodenum (de twaalfvingerige darm) maken pancreasproteases (spijsverteringsenzymen geproduceerd door de alvleesklier) vitamine B12 los van deze R-eiwitten, waarna de vitamine wordt gekoppeld aan ‘intrinsic factor’ (IF), een specifiek eiwit dat in de maag wordt geproduceerd en noodzakelijk is voor de opname van vitamine B12. Vervolgens wordt vitamine B12 in het laatste deel van het ileum (kronkeldarm) na binding aan bepaalde receptoren via actief transport opgenomen in de enterocyten (darmcellen), mits de vitamine is gekoppeld aan IF. In de enterocyten wordt IF afgebroken en de vrijgekomen vitamine B12 gekoppeld aan andere transporteiwitten: transcobalamine I en transcobalamine II. Dit complex wordt vervolgens afgegeven aan het bloedplasma.

In het bloed is 20-25% van vitamine B12 gebonden aan transcobalamine II. Alleen vitamine B12 dat aan dit eiwit is gekoppeld wordt in de lichaamscellen opgenomen (zie figuur 2). In de lysosomen (blaasjes in het cytoplasma, waarin bepaalde stoffen afgebroken worden, om hergebruikt of uitgescheiden te worden) van de cel wordt de vitamine B12 losgemaakt van transcobalamine II en zo nodig omgezet in methyl- of adenosylcobalamine, afhankelijk van de behoefte. Methylcobalamine is vooral in het bloedplasma, cytoplasma en hersenvocht nodig, terwijl adenosylcobalamine in de weefsels en mitochondriën nodig is.

Omzettingsproces van vitamine B12

Figuur 2: Rol vitamine B12 in homocysteïne- en methylmalonzuurmetabolisme.

Hoe het lichaam vitamine B12 gebruikt
In het bloed is 20-25% van vitamine B12 gebonden aan transcobalamine II. Alleen vitamine B12 dat aan dit eiwit is gekoppeld wordt in de lichaamscellen opgenomen (zie figuur 2). In de lysosomen van de cel wordt de vitamine B12 losgemaakt van transcobalamine II en omgezet in methyl- of adenosylcobalamine. (Lysosomen zijn blaasjes in het cytoplasma waarin bepaalde stoffen afgebroken worden om hergebruikt of uitgescheiden te worden.) Methylcobalamine is vooral in het bloedplasma, cytoplasma en hersenvocht nodig, terwijl adenosylcobalamine in de weefsels en mitochondriën nodig is.

In de vorm van methylcobalamine (in cytoplasma) is vitamine B12 cofactor bij het omzetten van homocysteïne in methionine door het enzym methioninesynthase (zie figuur 2). Hierbij staat methylcobalamine zijn methylgroep af aan homocysteïne en krijgt de resterende cobalamine weer een nieuwe methylgroep die afgestaan wordt door 5-methyltetrahydrofolaat. En dan begint de cyclus opnieuw. Dit proces wordt ook wel (re)methylering genoemd. Methionine wordt op zijn beurt vooral gebruikt voor de aanmaak van S-adenosylmethionine (SAMe), dat als primaire methyldonor betrokken is bij de productie van onder meer DNA, RNA, myeline, fosfolipiden, eiwitten en neurotransmitters (waaronder serotonine en dopamine). Op deze manier kan methylcobalamine bijdragen aan een normale celdeling en de aanmaak van rode bloedcellen. En is het mede nodig voor normale hersenen zenuwfuncties, en daarmee goed voor het concentratievermogen, geheugen en de gemoedstoestand. Door de betrokkenheid bij de DNAsynthese en eiwitsynthese heeft vitamine B12 ook invloed op de activatie van bepaalde afweercellen en daarmee het normaal functioneren van het immuunsysteem.

In de vorm van adenosylcobalamine (in de mitochondriën) is vitamine B12 betrokken bij de omzetting van methylmalonyl-CoA in succinyl-CoA (zie figuur 2), dat onder andere een rol speelt in de citroenzuurcyclus, een serie biochemische reacties die op cellulair niveau de energiestofwisseling verzorgen. Op die manier ondersteunt vitamine B12 het energieniveau en kan het helpen vermoeidheid te verminderen.

Actieve en passieve opname
De actieve opname van vitamine B12 uit voeding is zeer efficiënt, maar door verzadiging van receptoren neemt het absorptiepercentage snel af bij verhoging van de vitamine B12-inname. Van enkele microgrammen vitamine B12 wordt 25 tot 65% opgenomen, van 25 mcg slechts 5%. Wanneer de vitamine B12 niet gekoppeld wordt aan IF, kan het via passieve diffusie* (over de hele lengte van het maagdarmkanaal) worden opgenomen, maar deze vorm van opname is zeer inefficiënt. In de afwezigheid van IF wordt slechts 1% van de vitamine B12 opgenomen. Bovendien wordt vitamine B12 dat niet is gekoppeld aan IF sneller afgebroken door eiwitsplitsende enzymen en darmbacteriën. Dit betekent dat een normale aanmaak en functie van IF van zeer groot belang is voor de actieve opname van vitamine B12. In bepaalde situaties kan het, om extra ondersteuning te bieden, nodig zijn om een hooggedoseerd vitamine B12-supplement in te zetten (met een dosering van 1000-2000 mcg). Hiervan kan dan in ieder geval een relevant deel opgenomen worden via passieve diffusie om op deze manier extra zeker te maken dat de B12-opname toereikend is. Het wordt aanbevolen om vitamine B12 in combinatie met folaat en overige B-vitaminen of een complete multi te gebruiken.

* Passieve diffusie is een proces, waarbij stoffen zich kunnen verplaatsen door het celmembraan heen, zonder dat het ergens aan gekoppeld hoeft te worden om actief getransporteerd te worden.

Toegestane gezondheidsclaims:

  • speelt een rol in het celdelingsproces
  • is van belang voor de vorming van rode bloedcellen
  • is belangrijk voor de energiestofwisseling
  • draagt bij tot een normaal homocysteïnemetabolisme
  • heeft een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem
  • draagt bij aan normaal psychologisch functioneren
  • kan helpen vermoeidheid te verminderen
  • draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel
Samenstelling per zuigtablet: 
(dagdosering)
 %RI*
Vitamine B12 (methylcobalamine)1000 mcg40000%

* RI = Referentie-inname

Ingrediënten: 
Zoetstoffen (mannitol en xylitol uit plantaardige bron), antiklontermiddel (magnesiumstearaat), kersenaroma, zuurteregelaar (citroenzuur), methylcobalamine.

Bevat geen: 
Gluten, lactose, soja, GMO, conserveringsmiddelen en synthetische geur- en kleurstoffen.

Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

 Gebruik: 
1 zuigtablet per dag onder de tong laten smelten of zoals geadviseerd. Met zoetstoffen. Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.

tablet

Let op: 
Dit product bevat geen folaat zodat het gebruik van een multi met een ruime dosering folaat erin mogelijk blijft in combinatie met dit B12-product.

 

Heb je vragen?
Neem contact met ons op óf bezoek onze gezellige winkel in hartje Amersfoort. Hoe dan ook, wij voorzien u graag van goed advies.

Telefoon: 033-4612062
E-mail: amersfoort@kruidje.info

Specificatie Omschrijving
Merk Vitals
Overzicht
© 2020 - 2024 Kruidje-Roer-Me-Niet | sitemap | rss